Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 10 common:people_all_forms

Звіт директора НВК перед громадськістю

Date: 31 липня 2019 о 10:04
77 views

ЗВІТ

директора

навчально-виховного комплексу

«Білинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад»

Балтська ОТГ

Одеської області

Бондар Лідії Тихонівни

за 2018-2019 навчальний рік

                                                                    Звіт директора НВК перед громадськістю

ЗВІТ

директора

навчально-виховного комплексу

«Білинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад»

Балтська ОТГ

Одеської області

Бондар Лідії Тихонівни

за 2018-2019 навчальний рік

Вступ

Закінчився черговий навчальний рік. Сьогодні ми зібралися, щоб підбити підсумки роботи колективу НВК протягом 2018– 2019 н.р.

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 28.01.2005 р. № 55 «Про запровадження звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно - технічних навчальних закладів», керуючись примірним положенням про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно - технічних навчальних закладів про свою діяльність перед педагогічним колективом та громадськістю, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 23 березня 2005 року № 178 та з метою подальшого утвердження відкритої і демократичної державно - громадської системи управління освітою, поєднання державного та громадського контролю за прозорістю прийняття і виконання управлінських рішень, запровадження колегіальної етики управлінської діяльності в навчальних закладах сьогодні проводиться звіт згідно запланованої структури.

Як директор НВК, усвоїйдіяльності протягом звітного періоду, я керувалась Статутом НВК, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов'язками директора НВК,Законодавством України, іншими нормативними актами, що регламентують роботу керівника загальноосвітнього навчального закладу.

Дух школи, її кращі традиції іздобутки визначають педагогічні колективи і їх виховання. Провідною фігурою уреалізації завдань, безперечно виступає вчитель, який зобов’язаний втілювати в життя всі ідеї, забезпечуватиєдність виховання і навчання - основного принципу школи.

Відразу ж хочу відзначити, що робота директора і колективу нероздільні і в чомусь директор направляє колектив, а ще частіше саме колектив змушує директора робити ті, чи інші дії. Тому, доповідаючи про свою роботу, я весь час буду опиратись на роботу колективу, а які питання будуть невисвітлені - прошу мене відкоригувати у своїх виступах.

Педагогічний колектив  навчально-виховного комплексу «Білинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Балтської ОТГОдеської області у 2018-2019 навчальному році забезпечував якісне виконання основних завдань державної політики у системі освіти відповідно до чинного законодавства України. Освітня стратегія була спрямована на реалізацію Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року Концепції НУШ, метою якої є: підвищення доступності якісної, конкурентоспроможної освіти відповідно до вимог інноваційного сталого розвитку суспільства, економіки й забезпечення особистісного розвитку людини згідно з її індивідуальними здібностями, потребами на основі навчання протягом життя. Реалізація такої мети неможлива без модернізації структури, змісту та організації освіти на засадах компетентнісного підходу, побудови ефективної системи національного виховання, розвитку й соціалізації дітей та молоді, створення сучасної матеріально-технічної бази навчального закладу.

Велика увага зверталася на реалізацію права вихованців на дошкільну та повну загальну середню освіту, виконання Базового компонента дошкільної освіти, забезпечення  умов функціонування і розвитку загальної середньої освіти, Державного стандарту початкової загальної освіти та Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, підвищення якості освітніх послуг з урахуванням демографічної ситуації відповідно до вимог суспільства, стану соціально-економічного розвитку, запитів громадян і задоволення їх освітніх і культурних потреб, виховання у молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції, під­вищення ефективності та результативності праці, формування міцних знань, умінь і навичок та розвиток індивідуальних здібностей і нахилів вихованців, впровадження інноваційних технологій у педагогічний процес з метою підвищення якості освіти.

Здійснювалася наполеглива робота з реалізації програми розвитку освіти Балтської ОТГ « Освіта2016-2020» затвердженої рішенням сесії міської ради №-- від   ---

Головною метою  даної Програми є формування доступної та якісної освітньої системи, що відповідає вимогам суспільства, яке динамічно розвивається, запитам особистості, орієнтованої на адаптацію в конкурентні умови ринкової економіки та інтеграцію в європейський і світовий освітній простір.

Виходячи з поставлених завдань про підвищення ефективності заходів щодо розвитку освіти,  якості надання освітніх послуг, педагоги закладу працювали над:

- забезпеченням гармонійного розвитку особистості дитини, її фізичного і психічного здоров’я в умовах упровадження нової редакції базового компоненту дошкільної освіти та програми «Дитина»;

- впровадженням сучасних педагогічних технологій з метою підвищення якості навчально-виховного процесу;

- створенням ефективної системи виховної діяльності з метою формування ціннісного ставлення особистості до соціального і природного довкілля та самого себе;

- модернізацією матеріально-технічної бази закладу;

- удосконаленням уроку як основної форми навчально-виховного процесу;

- створенням оптимального морального клімату в колективі.

У 2018/2019 н.році педагогічний колектив працював над єдиною навчальною проблемоюФормування професійної мобільності педагогічних працівників НВК у контексті інтеграції до європейського освітнього простору»

1. Загальні відомості про НВК.

Повна назва: Навчально-виховний комплекс «Білинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Балтська ОТГ Одеської області

Поштова адреса: 66161, 
Одеська  область, 
Балтський  район,
с.Білине, 
вул.Привокзальна,69

E-mail: Belinoschool@bigmir.net   

Сайт:belinoschool.e-schools.info

Кількість учнів: 127

Кількість вихованців: 48

Кількість класів: 11

Кількість груп дошкільного підрозділу : 2 (різновікові)

Мова навчання: українська

Змінність навчання: 1

Кількість вчителів:24

Кількість вихователів :3

Обслуговуючий персонал:17

2. Матеріально-технічна база навчального закладу

Будівля НВК  прийнята в експлуатацію згідно архівної довідки та технічного паспорту 143 роки тому. Як заклад, що надає освітні послуги функціонує 100 років.

З 11 листопада 2008 року згідно свідоцтва  про державну реєстрацію юридичних осіб набув назву НВК « Білинська ЗОШ І-ІІІ ст.- ДНЗ»

У приміщенні НВК:

- 11класів-кабінетів, які розташовані на І та ІІ поверсі будівлі;

- бібліотека;

- актова зала;

- вчительська;

- кабінет директора та заступника з НВР.

Бракує  спортивної зали.

У приміщенні дошкільного підрозділу( ліве крило І поверху будівлі):

-  дві ігрових  та  спальних кімнати,   вбиральня для кожної з різновікових груп дошкільного підрозділу.

- Бракує кабінету медичної сестри,універсальної зали для занять фізкультурно-оздоровчими вправами.

Забезпеченість закладу меблями 90%, є меблі, які потребують заміни. Більшість класних кімнат відповідає типовим перелікам та вимогам навчальних програм.

Земельна ділянка, яка належитьНВК становить 1.25 га, де розташовано спортивний майданчик, ігровий майданчик для дошкільнят , приміщення харчоблоку та майстерні, складське приміщення та котельня.

НВК також належить земельна ділянка  на якій розташовано Білинський сільський стадіон.

Заклад працює в одну зміну:

-дитячий садок розпочинає роботу о7.30 та завершує  о18.00 годині ( з режимом роботи 10.5 годин в день);

-шкільні заняття розпочинаються о 8.30 годині. Тривалість уроків та занять відповідають санітарно-гігієнічним  вимогам та віковим особливостям дітей;

- учні початкової школи відвідують 2 групи продовженого дня;

- у школі працювали гуртки:спортивного напрямку, хореографії.

3. Кадрове забезпечення

Білинський НВК укомплектований педагогічними кадрами. Розстановка кадрів умотивована й раціональна, проводиться відповідно до освітнього рівня, у повній відповідності зі спеціалізацією та п’ятиденним режимом роботи закладу, з урахуванням творчих здібностей і побажань учителів та вихователів. Кількість вчителів, класних керівників, керівників гуртків, членів адміністрації визначена кількістю класів, груп , робочим навчальним планом школи та штатним розписом.

У 2018-2019 навчальному році в НВК число працюючих 44 особи .

 З них:

-педагогічних працівників – 27 ( 24 педагоги школи , 3 вихователі ЗДО)

  • у відпустці по догляду за дитиною -2;
  • відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами -1;
  • сумісників  за посадою -3.

За віковим складом:

педагогів поважного віку -3 ( 13%);

педагогів зі стажем роботи до 10 років– 6 ( 19 %);

педагогів зі стажем роботи понад  20 років -17-(61%);

молодих спеціалістів -2 (7%).

Освітній та кваліфікаційний рівні педагогічних працівників, практичний досвід педагогічної роботи колективу обумовлюють високий рівень працездатності, що є головною умовою реалізації державної політики в галузі освіти й упровадження інноваційних ідей розвитку освітнього закладу.

За освітньо-кваліфікаційним рівнем:

зі званнями: « Вчитель- методист» – 2  (7%);

« Старший вчитель»- 9 (32%).

Вчитель « Вищої категорії» - 12 (48%);

І категорії  - 3(11%);

ІІ категорії -6 (24%);

Спеціаліст-2(7%);

Молодший спеціаліст-3 (12%).

Техпрацівників та обслуговуючого персоналу: 17 ( поважного віку 2).

Працюють на неповне навантаження 2 працівника, 4 працівника сезонні ( кочегари), вакантних посад немає.

Всі вчителі пройшли курсову перепідготовку, що дає їм право викладати предмети навчального плану НВК.

Кадрова політика спрямована настворення сприятливих умов для формування дієздатного колективу, розкриття та розвиток творчого потенціалу кожного вчителя, підвищення його кваліфікаційного рівня.

Атестація вчителя/ вихователя розглядається адміністрацією навчального закладу як вагомий елемент внутрішкільного контролю і крок до якісної освіти та здійснюється відповідно до нормативних документів: атестація педагогічних працівників Білинського НВК здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.12.2010 за № 1255/18550 (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України від 08.08.2013 № 1135 «Про затвердження змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 серпня 2013 р. за № 1417/23949

За перспективним графіком проходження атестації у 2018-2019 навчальному році атестувалося 4 педагогічних працівників:

· 1 педагог- підтверджено ІІ кваліфікаційну категорію;

· 3 педагоги- підтверджено вищу кваліфікаційну категорію;

· 1  педагог- присвоєно педагогічне звання «Старший вчитель»

· 1 педагог - підтверджено педагогічне звання «Старший вчитель»

· 1 педагог - підтверджено педагогічне звання «Вчитель –методист»»

За результатами атестації  підготовлені подання на нагородженя:

-вчителя  початкових класів Ворону Н.В. грамотою Департаменту освіти і науки Одеської ОДА.

-вчителя  початкових класів Калініченко Н,В,. грамотою відділу освіти Балтської міської ради.

У 2018-19 н.р.  4 педагогічних працівники пройшли курсову перепідготовку.

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників здійснювалося відповідно до перспективного плану курсової перепідготовки НВК.

Протягом року підвищили свою педагогічну майстерність шляхом курсової перепідготовки  та курсів ЕД-ЕРА 5 педагогів, що впроваджували та будуть впроваджувати курс НУШ .

Паралельно з курсовою перепідготовкою організовувалось навчання учителів на робочому місці, широко запроваджувалися різноманітні форми самоосвітньої діяльності. Робота всіх методичних підрозділів НВК була спрямована на створення організаційно-педагогічного забезпечення (мотиваційного, інформаційного, діагностичного, координаційного, психологічного) самоосвітньої діяльності вчителя.

Завданнями роботи з педагогічними кадрами полягали у забезпеченні безперервної освіти педагогічних працівників, підвищенні їх професіоналізму, освітнього загальнокультурного рівнів, удосконаленні науково-методичного, інформаційного забезпечення педагогічної діяльності.

4. Діяльність закладу щодо рівного доступу до якісної освіти всіх вихованців НВК.

Доступність дошкільної освіти є однією з необхідних умов забезпечення її якості. У 2018/2019 навчальному році у дошкільному підрозділі функціонували:

– різновікова група № 1 (дітей 2-4-го року життя ) наповнюваністю 22 дітей. (від 12до 3 років – 7 дітей; від 3 до 4 років – 15 дітей);

– різновікова група № 2 (дітей 5-6-го року життя ) наповнюваністю 26 дітей: (від 4 до 5 років – 10 дітей; від 5 до 6 (7) років – 16 дітей).

З метою прогнозування мережі вихованців на території обслуговування навчально-виховного комплексу (с. Білине, с. Петрівка, с.Харитинівка), своєчасно і в повному обсязі проведено облік дітей дошкільного віку. Станом на 01.09.2019 року у мікрорайоні  БілинськогоНВК проживає 89 дітей віком від 0 до 6 років;

 48 дітей відвідують дошкільний підрозділ.

Дітей віком від 3 до 6 (7) років 51 особа, з них відвідують дошкільний заклад 46 (90 %), для 5 дітей організовано соціально-педагогічний патронат.

Показник охоплення дошкільною освітою дітей від 3 до 6 (7) років становить 100 % (минулого року 91%).

На території мікрорайону проживає 21 дитина старшого дошкільного віку,  всівідвідують дошкільнізаклади Балтської ОТГ. 16 дітей- наш НВК, 3дітей-інші ЗДО, 2дітей охоплені педагогічним патронатом. Показник охоплення дітей старшого дошкільного віку різними формами дошкільної освіти по мікрорайону складає 100%.

Щодо охоплення дітей різних вікових категорій дошкільною освітою можна зробити висновок про те, що існуюча мережа дошкільного підрозділу в повній мірі забезпечує освітні потреби жителів мікрорайону закладу.

У дошкільному підрозділі є діти пільгових категорій    такі як:

-дітей-інвалідів-1;

- діти з багатодітних сімей – 12, в них дітей 14;

- діти з малозабезпечених сімей – 2;

- діти, батьки яких є учасниками АТО – 2.

У минулому році було охопленовсіх дітей мікрорайону загальною середньою освітою.

Станом на 05.09.2018 року на території обслуговування Білинського навчально-виховного комплексу (с. Білине) проживає  148 дітей і підлітків віком від 6 до 18 років  них підлягають навчанню 148 чол. Дітей, які не підлягають навчанню за станом здоров’я -0.

Навчаються –  148( 100  %), в т. ч.:

  • в загальноосвітніх навчальних закладах –138;;
  • у професійно-технічних навчальних закладах –  6;
  • на основних відділеннях вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації 4 .

На початок 2018-2019 навчального року у школі навчалося 127 учнів, на протязі навчального року вибуло – 3 учнів, прибуло -3 учні. Укомплектовано11 класів із середньою наповнюваністю 12 учнів.

 У перший клас зараховано 18 учнів.

Усього учнів 1-4 класів -58,

У 5-9 класах – 59учнів, 10-11 класи-10учнів.

На 2019-2020 н. рік у 1 клас планується зарахувати 18 учнів.

Згідно Інструкції з обліку дітей і підлітків шкільного віку у визначеному мікрорайоні всі учні шкільного віку охопленінавчанням.

У 2018 /2019 н.р.13 учнів 9 класу отримали свідоцтва про закінчення базоої середньої освіти.Усі девятикласники охоплені навчанням:

ЗЗСО -12

ПТНЗ -1

Продовження навчання та працевлаштування випускників 11 класу 2019 року випуску.

Всього : випускників - 5

Планують вступити:

ЗВО -2

ЗПТО – 3

За результатами обліку дітей і підлітків мікрорайону закладу  спостерігаємо тенденцію до збільшення кількості неповнолітніх. (на -- більше, ніж у 2017  році).

Не охоплених загальною середньою освітою немає.

За останні три роки учнівський контингент у закладі збільшується, випускається менше учнів набирається більше( 6:18)

Значна увага зверталася на відвідування навчального закладу учнями та вихованцями дошкільного підрозділу. Щоденно класні керівники, щотижня вихователі подавали детальну інформацію про причини пропусків занять. У кожному конкретному випадку відсутності учнів чи вихованців дошкільного підрозділу на заняттях невідкладно з’ясовувалися причини, встановлювалося місце перебування дитини, інформувалися батьки та особи, які їх замінюють. На кожному уроці контролювалося відвідування учнями навчальних занять. З метою недопущення фактів тривалої відсутності учнів на заняттях терміново вживалися  заходи після кожного такого випадку (дзвінки класних керівників батькам та до Білинської АЗПСМ, відвідування учнів вдома, бесіди з батьками та учнями).

Питання про стан роботи щодо охоплення дітей і підлітків шкільного віку навчанням та про стан відвідування навчального закладу учнями розглядалося на нарадах при директорові, на батьківських зборах, на засіданні методичного об’єднання класних керівників, засіданнях органів учнівського самоврядування.

Особлива увага приділялась захисту дітей соціально незахищених категорій. Основними завданнями у даному напрямку є: створення сприятливих умов для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дітей, забезпечення їх правового та соціального захисту; допомога в розвитку творчих і потенціальних здібностей дітей; соціальний захист дітей пільгового контингенту.

У соціально-педагогічному паспорті НВК « Білинська ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» відображені всі категорії дітей, які можуть потребувати і потребують допомоги. Ці діти користувалися особливою увагою, вивчалися умови їх проживання, матеріальний стан сімей, де вони виховуються, при потребі надавалася необхідна допомога у вигляді безкоштовного харчування учнів  за рішенням педагогічної ради НВК.

У навчально-виховному комплексі сформовано банк даних учнів пільгових категорій:

       ▪ 0 дітей-інвалідів;

▪3 дітей, батьків учасниківАТО;

▪ 43  дітей з 24 багатодітних сімей;

▪ 4 дітей з  малозабезпечених сімей;

        ▪ 0 дітей-сиріт;

         -2 дітей - під опікою;

       -2 дітей, які стоять на внутрішкільному обліку .

5.   Якість освіти.Організація роботи з обдарованими дітьми.

У 2018/2019 навчальному році дошкільний підрозділ працював над методичною темою «Забезпечення гармонійного розвитку особистості дитини, її фізичного і психічного здоров’я в умовах упровадження нової редакції Базового компоненту дошкільної освіти та програми «Дитина», над реалізацією  проєктів Балтської міської  ради  « Дитяче книгочитання», «Англійська з п'яти», завданнями  « Компетентнісного портрету випускника ЗДО-майбутнього першокласника Балтської ОТГ».

У річному плані закладу були сплановані заходи щодо впровадження програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт», реалізації її основних засад у роботі з дітьми. Педагогічне діагностування навчальних досягнень дітей старшого дошкільного віку здійснювалось двічі на рік з метою встановлення рівня засвоєння вихованцями закладу інваріантної частини змісту дошкільної освіти відповідно до Базового компонента дошкільної освіти , програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт», результативності організації та проведення якісного навчально-виховного процесу, стимуляції особистісного розвитку дітей, готовності дітей до школи згідно « Компетентнісного портрету випускника ЗДО-майбутнього першокласника Балтської ОТГ». За результатами проведених спостережень і підсумкових занять маємо:

Рівень засвоєння вихованцями старшої групи  інваріантної частини змісту дошкільної освіти  відповідно до Базового компонента дошкільної освіти (нова редакція), програми розвитку дітей старшого дошкільного віку "Впевнений старт" « Компетентнісного  портрету випускника Балтської ОТГ». Вивчення англійської мови з 5 років  за 2018/2019 навчальний рік

№, з/п

Освітня лінія

Рівень засвоєння

І півріччя

(середній бал)

Рівень засвоєння

ІІ півріччя

(середній бал)

1

Особистість дитини

7

8

2

Дитина в соціумі

7

8

3

Дитина у природному довкіллі

7

8

4

Дитина у світі культури

7

8

5

Гра дитини

7,8

8,8

6

Дитина у сенсорно-пізнавальному просторі

7

8,3

7

Мовлення дитини

7,1

8,3

Рівень засвоєння знань компетентнісного портрету вихованця ЗДО –майбутнього першокласника

В.Р..

Д.Р.

С.Р.

Н.Р.

Примітка

№ з/п

Кількість вихованців

Уявлення про оточуючий світ

1

15

49%

42%

7%

2%

Елементи математичного уявлення

2

15

46%

43%

8%

3%

Розвиток мовлення і готовність до оволодіння грамотою майбутньому першокласнику

3

15

43%

42%

15%

-------

Англійська мова

4

15

28%

26%

35%

11%

Протокол моніторингу вихованців  І різновікової групи

Присутні: 15 дітей

Питань: 36

№з/п

Прізвище, ім’я  вихованця

Високий рівень, %

Достатній рівень, %

Середній рівень,%

Початковий рівень, %

1

Олійник Д.

30

42

17

11

2

Кириллов К.

69

28

3

-

3

Кошаринська Л.

14

64

22

-

4

Пинзар І.

53

33

14

-

5

Коваленко А.

8

52

37

3

6

Гавронський С.

-

8

64

28

7

Локов Р.

14

50

19

17

8

Скок В.

64

36

-

-

9

Герасімов В.

47

37

16

-

10

Чепой В.

50

30

20

-

11

Пашаєва О.

30

55

15

-

12

Ладиженська О.

83

17

-

-

13

Розгон В.

58

39

3

-

14

Сагайдак М.

39

61

-

-

15

Ткач Б.

68

29

3

-

Діагностування дошкільників засвідчило, що діти засвоїли програмові завдання на достатньому рівні,  з англійської мови показники нижчі- результат низького відвідування вихованцями ЗДО .

Протягом року діти розвивалися відповідно до віку, освоювали програмовий матеріал і показали позитивну динаміку по всіх напрямках розвитку. Всі діти добре адаптувалися в дитячому саду.
Аналізуючи зміст освітньої роботи з дітьми слід зауважити, що на кінець навчального року більшість дітей засвоїли програмовий матеріал.

Протягом навчального року забезпечувалось оптимальне узгодження індивідуальних, підгрупових, колективних форм роботи, здійснювалось раціональне чергування різних видів діяльності (ігрової, розумової, рухової, трудової, побутової).

Слід зазначити, що молодший дошкільний вік — це період переходу від предметної діяльності до гри, тому протягом навчального року ігрова діяльність систематично інтегрувалась у навчальний процес.

Фізичний розвиток

На заняттях з фізичної культури та під час рухової активності протягом дня у дітей формувались певні рухові навички. Наразі діти з інтересом займаються фізичними вправами, грають у рухливі ігри, з іграшками, діють з фізкультурним інвентарем. Вихованці уміють вільно ходити та бігати, координуючи рухи рук і ніг.

Мовленнєвий розвиток

Заняття з мовленнєвого розвитку проходили 5разів на тиждень, результатом систематичної роботи з мовленнєвого розвитку є те, що переважна більшість дітей правильно вимовляють голосні та приголосні звуки (в межах вимог програми для дітей цього віку). Хоча загалом середній рівень звуковимови дітей свідчить про те, що слід більше приділяти уваги на заняттях з мовленнєвого розвитку фонетичним вправам. Діти називають навколишні предмети, їх ознаки, свій­ських тварин і їх малят. В мовленні вихованці користуються різними частинами мови, правильно вживають узагальнювальні слова. Протягом навчального року діти навчились правильно вживати відмінкові форми, форми однини і множини, займенники; узгоджувати іменники з прикметниками, дієсловами. Діти будують речення з 2 – 4 слів, відповідають на запитання і самі запитують. З допомогою дорослого переказують знайомі казки та оповідання, складають невеликі сюжетні та описові розповіді (2-4 речення) за запитаннями вихователя.

 Якісний показник  засвоєння учнями знань  по класах та по предметах.

№ з/п

Назва предметів

Загальна кількість учнів

Навчальні досягнення учнів

12

11

10

Високий рівень,%

9

8

7

Достатній рівень, %

Якість знань

6

5

4

Середній рівень,%

3

2

1

Початковий рівень,%

Середній бал

Примітка

1

Українська мова

69

-

-

9

15,3

6

12

12

41,3

56,6

7

7

12

35,3

3

-

1

7,6

7,3

2

Українська література

55

-

1

7

19,6

8

12

3

39,3

58,6

7

8

7

37

1

-

1

4

7

3

Світова література

69

-

9

4

19

12

11

12

50,6

69,6

8

3

9

29

-

-

1

1,4

7,5

4

Іноземна мова

126/92

-

10

20

33

10

6

10

28

61

7

12

7

28

8

1

1

11

7,3

5

Історія України

55

-

-

4

7

6

9

10

46

53

5

7

10

40

3

1

-

7

6,4

6

Всесвітня історія

58

-

4

5

15

6

7

11

42

57

6

8

8

36

3

1

-

7

6,8

7

Правознавство

13

-

-

-

-

1

2

4

54

54

1

-

4

38

1

-

-

8

6

8

Громадянська освіта

5

-

-

1

20

-

1

1

40

60

2

-

-

40

-

-

-

-

7,4

9

Економіка

5

-

-

1

20

-

1

-

20

40

-

1

2

60

-

-

-

-

6,2

10

Математика

25

-

-

4

16

2

6

3

44

60

4

3

1

32

2

-

-

8

7

11

Алгебра

44

-

-

1

1,5

2

5

10

32

33,5

3

10

8

52

4

-

1

14,5

5,6

12

Геометрія

10

-

-

-

-

1

-

1

20

20

1

2

3

60

2

-

-

20

5

13

Хімія

44

-

1

5

13,5

7

5

6

40,9

54

6

7

5

40,9

1

-

1

4,5

6,8

14

Інформатика

69

-

-

7

10

6

12

16

49

59

9

7

9

36

2

-

1

5

6,7

15

Природознавство

11

-

1

2

27

3

2

1

54

82

-

1

1

18

-

-

-

-

8,2

16

Біологія

58

-

-

7

30

7

13

11

44

59

8

9

2

39,5

-

-

1

1,5

7

17

Географія

53

-

-

4

8

4

14

9

51

59

5

6

7

34

2

-

1

7

6,6

18

Екологія

5

1

-

-

20

1

1

1

60

80

-

-

1

20

-

-

-

-

8

19

Фізика

44

-

-

1

2

1

4

7

28

30

7

10

9

59

4

-

1

11

5,5

20

Астрономія

5

-

-

1

20

1

1

-

40

60

2

-

-

40

-

-

-

-

7,8

20

Основи здоров’я

59

-

4

15

30,6

13

9

9

51

82

6

2

-

16

1

-

-

5

8,5

22

Фізичне виховання

69/3

2

14

23

59

14

8

4

39

98

-

-

1

2

-

-

-

-

9,5

23

Захист вітчизни

10

3

1

1

50

5

-

-

50

100

-

-

-

-

-

-

-

-

10

24

Образотворче мистецтво

36

-

11

7

50

11

3

2

44,4

94,4

1

-

-

2,7

-

1

-

2,7

9,3

25

Трудове навчання

69

-

3

15

26

13

17

10

58

84

8

1

2

16

-

-

-

-

8,3

26

Музичне мистецтво

36

7

2

20

80

1

3

-

11

91

3

-

-

8

-

-

-

-

11

27

Художня культура

28

-

-

3

11

9

3

5

61

72

6

2

-

28

-

-

-

-

7,7

28

Людина і світ

5

-

-

-

-

1

1

-

40

40

1

-

2

60

-

-

-

-

6,2

Обдарована дитина - це дитина, яка вміє розв’язати всі свої проблеми самотужки, знає для чого живе, може знайти вихід із будь – якої ситуації, творчо мислить, фантазує, спрямовує всю свою енергію на розвиток творчих ідей.

Головне завдання для вчителя - створити умови для розвитку творчого потенціалу обдарованих учнів.

Постійно працюючи з обдарованими дітьми, намагаємось пам’ятати слова В.Сухомлинського: «У дитині ми повинні бачити завтрашню дорослу людину, - ось в цьому, мені здається, і полягає життєва мудрість батька , матері , педагога, іншими словами - потрібно вміти любити дітей».

Особлива увага у закладі приділяється роботі з обдарованими та здібними учнями. Учні школи щорічно беруть участь у олімпіадах різного рівня, Інтернет-олімпіадах, різноманітних конкурсах ( «Кенгуру», «Соняшник», «Патріот», «Гринвіч», «Геліантус», «Олімпіс», «Колосок»). На належному рівні проходить у школі І етап Всеукраїнських олімпіад та конкурсів. Кращі з кращих мають можливість представляти нашу школу на різного рівня олімпіадах та конкурсах і поповнювати скарбничку школи перемогами та відзнаками. Робота з обдарованими та здібними учнями, вироблення власної системи роботи з ними - це питання, над яким постійно працюють учителі школи, результати даної роботи заслуховуються на засіданнях педагогічної ради, методичної ради, аналізується у динаміці (у порівнянні з минулими навчальними роками).

Рік

Результати олімпіад

Шкілний етап

Міський етап

Обласний етап

Всеукраїнський етап

2016-2017

10

4

4

-

-

-

-

-

2017-2018

14

7

17

1

1

2

-

-

-

-

-

-

2018-2019

15

15

15

1

2

3

-

-

-1

-

-

-

Педагоги закладу входять до членів оргкомітетів, комісій та журі предметних олімпіад різного рівня:  Калініченко Н.О., Ворона Н.В.,Дятел Н.І.,Поляк М.М. , Грабовецька В.О.,Прокопєва Л.В., Чернецька А.К.

У школі налагоджена індивідуальна робота робота,   де учні пишуть науково-дослідницькі проекти.

Ці роботи учнів є майданчиком для Всеукранського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України:

-  2017-2018 н.р. – Шидловська Крістіна, 11 клас - «Свято Івана Купала в с.Білине» - ІІ місце у І (міському)  етапі;

-2018-2019 н.р.  –Казюк Ігор,10 клас  - І місце у І (міському) етапі в номінації «Фізика», учасник обласного етапу;

Кулик Даря, 9 клас – «Історія села та школи - 100-річчю Білинської школи присвячується» , номінація краєзнавство, - І місце у І (міському) етапі.

Карлова Ганна, 11 клас –  номінація екологія - ІІ місце у І (міському) етапі.

Учні школи є постійними учасниками конкурсів знавців української мови ім.П.Яцика та мовно-літературного конкурсу ім.Т.Шевченка та здобувають призові місця.

 Досягнення учнів школи в Малій спортивній лізі серед команд загальноосвітніх закладів Балтської ОТГ принесли по дві перемоги як у старшій так і в молодшій групах. НАСт теніс і+і олімпіади Волошина+ Раца

6. Результати навчальних досягнень учнів та ДПА

у 4-х, 9-х класах.

Результати державної підсумкової атестації у 4 класі:

Навчальний предмет

Рівень навчальних досягнень

Кількість учнів, які складали атестацію

Рівень навчальних досягнень

(кількісні показники)

початковий

середній

достатній

високий

1

2

Українська мова

Літературне читання

100%

54%

13

0

6/

46%

4

/31%

3

/23%

3

Математика

100%

69%

13

0

4

31%

3

23%

6

46%

Моніторинг середніх балів за державну підсумкову атестацію у 4 класі:

Навчальний предмет

Навчальний рік, вчитель

2016/2017

Калініченко Н.

2017/2018

ВоронаН.

2018/2019

Прокопєва  Л.

.

1

2

Українська мова

Літературне читання

9,0

9,5

9

9,2

3

Математика

8,5

8,0

8,5

По НВК

9,0

8,5

8,6

Спостерігається стабільність середніх балів за державну підсумкову атестацію у 4 класі протягом останніх чотирьох років – достатній рівень.

Результати державної підсумкової атестації у 9 класі:

Навчальний предмет

Рівень навчальних досягнень

Кількість учнів, які складали ДПА

Рівень навчальних досягнень учнів (кількісні показники)

почат­ковий

середній

достатній

високий

1

Українська мова

7,4

13

2

8

2

1

2

Математика

8,6

13

2

7

4

-

3

Правознавство

9,2

13

0

9

3

1

Моніторинг середніх балів за державну підсумкову атестацію у 9 класі:

Навчальний предмет

2016/2017

2017/2018

2018/2019

1

Українська мова (диктант)

6,0

Мудрицька О.

7,2

Мудрицька О.

5,0

Мудрицька О.

2

Математика

7,6

Дубовець Ю.

7

Дятел Н.

6,5

Дятел Н.

3

Правознавство

8,0

ПасічникМ.

9,2

Пасічник М.

7,5

Пасічник М.

Спостерігається стабільність середніх балів за державну підсумкову атестацію від 5.0 до 9.0 ( середній та достатній рівні)

Для учнів 11 класу ДПА ту формі ЗНО буде проаналізовано на педагогічній раді у серпні місяці, так як на сьогодні є результати ЗНО з укр..мови та математики, з біології, історі України, географії будть відомі 21.06 2019 року

7. Методична робота

Методична діяльність педколективу у 2018-2019 н.р. була направлена на вирішення проблеми: «Формування професійної мобільності педагогічних працівників НВК у контексті інтеграції до європейського освітнього простору»

Основна методична робота здійснювалася через:

· методичну раду школи,

· предметні методичні об’єднання,

· творчу групу вчителів,

· аспекти діяльності яких розглядалися на тематичних засіданнях педагогічної ради

Предметні методичні об’єднання зді

йснювали роботу за планами, які відповідали науково-методичній проблемі школи та темі методичного об’єднання. Особлива увага приділялася організації предметних тижнів (декад), під час яких проводилися не тільки відкриті уроки, а й багато різноманітних яскравих позакласних предметних заходів.

У школі працювали чотири методоб’єднання вчителів:

- класних керівників - керівник Мудрицька О.П.

- початкових класів –та вихователів ЗДО –керівник Калініченко Н.О., Сновида Л.І.

- вчителів гуманітарних дисциплін – керівник Чернецька А.К.

вчителів природничо-математичних дисциплін – керівник Грабовецька В.О.

Вчителі школи брали активну участь в роботі міських  конкурсів-оглядів, предметних олімпіад.

На базі НВК проведено семінар-практикум для вчителів інформатики Балтської ОТГ на тему :Реалізація діяльності підходу на уроках інформатики через впровадження інтерактивних технологій»

Ментор вчителів інформатики – Поляк М.М.

Методичну роботу НВК протягом 2017-2018 н.р. можна вважати задовільною

Психологічний супровід навчально-виховного процесу здійснювала практичний психолог навчально-виховного комплексу Коваленко О.В.

У 2018/2019 навчальному році психологічна служба навчально-виховного комплексу продовжувала працювати над реалізацією наказів та рішень Міністерства освіти і науки України, відділу освіти  Балтської міської ради  та таких державних (регіональних, місцевих) програм:

- Програма правової освіти населення Одеської області;

- Комплексна програма профілактики злочинності;

- Програма формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства;

- Програма про запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні;

- Комплексна програма протидії торгівлі людьми;

- Програма профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Протягом навчального року була проведена індивідуально-консультативна робота з таких тем: «Ята мої права», «Ким я хочу бути?», «Конфлікти можна вирішувати», «Моє відношення до людей», «Чума XX століття», «Ми проти насилля», «Я хочу змінити себе», Всеукраїнський челендж # СТОПБУЛІНГ.

Повсякденна робота була спрямована на забезпечення повноцінного розвитку особистості дитини, захисту прав неповнолітніх. Постійно надавалася соціально-психологічна допомога дітям групи ризику, соціально незахищенимкатегоріям. Проводилася робота з педагогічним колективом, учнями, з метою попередження конфліктів. Оформлялися бази даних пільгових категорій дітей, правопорушників та дітей з неблагонадійних сімей. Проводилася робота з учнями вихованцями дошкільного підрозділу та учнями молодших класів для формування соціально-адекватної атмосфери у групі. З учнями старших класів проводилася робота, спрямована на формування негативного ставлення до тютюну, алкоголю та наркотиків. Формувалося відповідальне ставлення до свого здоров'я. Велася робота щодо здійснення соціально-психологічного супроводу дітей, що потребують підвищеної психолого-педагогічної уваги (дітей з багатодітних сімей; дітей, які постраждали внаслідок на аварії на ЧАЕС; учнів, які допускають пропуски навчальних занять без поважних причин) та роботі з їхніми сім’ями; у здійсненні просвітницько-профілактичної роботи щодо негативних явищ в учнівському середовищі; у здійсненні психологічного забезпечення методичної роботи закладу; у веденні ділової документації та своєчасній підготовці інформацій та звітів.

У дошкільному підрозділі проводилася підготовка дітей старшого дошкільного віку до навчання в школі за «Програмою роботи з майбутніми першокласниками»,  побудова iндивiдуальних та групових занять iз дiтьми, якi потребують розвитку шкiльної зрілості, з використанням корекційно-розвивальної програми «Соціалізація дошкільників в умовах ДНЗ» (Т.І.Прищепа), заняття групи розвитку пізнавальних процесів (розвиток операцій мислення: аналізу, синтезу, класифікацій, порівняння, розвиток уваги, пам’яті), розвитку пізнавальних інтересів, допитливості, спостережливості за програмами О.Є.Марінушкіної, Ю.О. Замазій. Проводилися корекційно-розвивальні занять за програмою Т.І. Прищепи «Здорова дитина – щаслива дитина», велося діагностування дітей старшої групи щодо рівня підготовки до школи. З батьками  було проведено анкету-опитування на тему «Батьківська позиція і характер взаємодії з дитиною».

У роботі з першокласниками використовувалися методи спостереження та анкетування учнів, групові та індивідуально-корекційні заняття спрямовані на допомогу в адаптації до школи та корекційно-розвивальні заняття «Казкова школа», тестування за методикою Керна-Йерасека, проективна діагностика шкільної тривоги за методикою А. М. Прихожан, моніторинг психологічної готовності до школи та стану адаптації на кінець травня.

Для організації психологічної допомоги учням під час переходу  з молодшої до середньої школи було проведено розвивальні заняття з метою профілактики дезадаптації у середній ланці школи «Я, ти, він, вона – разом дружний клас», вивчення адаптації п’ятикласників та моніторинг визначення рівня розумового розвитку учнів 4 класу.

З метою виявлення здібних та обдарованих учнів було проведено: тест на вивчення креативності в молодшому шкільномі віці (автор Р. В. Овчарова), визначення рівня креативності за допомогою діагностичного тесту П. Торренса, виявлення творчого самовираження за допомогою малюнків (тест Вільямса), виявлення шкал рейтингу поведінкових характеристик Дж. Рензуллі, виявлення рівня розумового розвитку молодших підлітків за методикою ГІТ (групового інтелектуального тесту), вивчення образного мислення у молодших школярів за допомогою методики «Четвертий зайвий».

Методики, які використовуються для визначення індивідуальних особливостей важковиховуваних учнів: виявлення  типології поведінкових стратегій  за допомогою тесту «Реагування на конфлікт», проведення тестування на самовизначення в підлітковому віці, анкети: «Моє ставлення до проблеми злочинів і покарання», «Відповідальність неповнолітніх», «Ставлення до людей із певними особливостями», «Проблема лихослів’я», «Моральне ставлення до крадіжок».

Для організації роботи з профільного навчання використовувалися: методика «Матриця вибору професії», методика «Орієнтація» (И. Л. Соломін), визначення взаємозв’язку типу особистості і сфери професійної діяльності за методикою Дж. Холланда, дослідження стомлюваності і працездатності за допомогою таблиці Крепеліна.

Найбільш ефективна діяльність психологічної служби  відзначалася у наказах, протоколах нарад при директорові та засідань Ради закладу, аналітичних довідках, а саме: щодо здійснення соціально-психологічного супроводу дітей, що потребують підвищеної психолого-педагогічної уваги (дітей з багатодітних сімей; учнів, які допускали пропуски навчальних занять без поважних причин) та роботі з їхніми сім’ями; просвітницько-профілактичної роботи щодо негативних явищ в учнівському середовищі;  психологічного забезпечення методичної роботи закладу; ведення ділової документації та своєчасної підготовки інформацій та звітів. Слід зазначити, що практичному психологу та соціальному педагогу необхідно звернути увагу на більш повне застосування індивідуальних форм взаємодії у роботі з учнями і батьками та активізувати профорієнтаційну роботу та діяльність щодо адаптації дітей до занять у дошкільному підрозділі.

Головною метою психологічної служби Білинського НВК у новому навчальному році є:

1. Психологічна допомога дітям дошкільного віку та школярам, які щойно прибули до навчально-виховного комплексу.

2. Визначення динаміки адаптації новоприбулих дітей дошкільного підрозділу, учнів  1-го, 5-го та 10-го класів до навчання.

3. Забезпечення сприятливого психологічного клімату у дитячому колективі та у колективі педагогів.

4. Сприяння створенню оптимальних умов виховання і розвитку дітей дошкільного віку, дітей пільгових категорій та з ускладненою поведінкою і умовами виховання, допомога вихователям у забезпеченні здійснення особистісно-орієнтованого підходу до кожної дитини з урахуванням індивідуально-психологічних особливостей вихованців при організації їх виховання і навчання.

5. Формування психологічної готовності до навчання у школі дітей старшого дошкільного віку.

6.Підвищення психологічної компетентності батьків на батьківських лекторіях  та  зборах, колективу працівників та педагогів на психолого-педагогічному семінарі та нарадах при директору.

7. Організація профорієнтаційної роботи, діагностики потреби у профільному навчанні та визначення попередньої зайнятості випускників.

8. Сприяння профілактиці негативних явищ в учнівському середовищі.

9. Психологічне забезпечення методичної роботи закладу.

Основним завданням психологічної служби є- використання здоров’язберігаючих технологій;

- визначення та формування психологічної готовності, складання програм індивідуальної роботи з метою полегшення  адаптації дітей до перебування у дошкільному підрозділі та шкільного навчання;

- спостереження за переломними моментами розвитку, діагностична та корекційно-розвивальна робота з дітьми, які потребують підвищеної уваги, виявлення та усунення психологічних причин відхилень у розвитку;

- консультаційна робота з адміністрацією навчального закладу, педагогічними працівниками й батьками щодо психологічних проблем виховання дітей;

- проведення різноманітних корекційно-розвивальних та відновлювальних робіт з дітьми, які цього потребують;

- допомога у підтримці сприятливого психологічного клімату у дитячих колективах та у колективі закладу, попередження та вирішення конфліктних ситуацій.

Виходячи з проблеми року закладу, адміністрація звертається до психологічної служби з таким замовленням:

  1. визначити динаміку адаптації учнів в 1-му, 5-му класах до навчання, вихованців дошкільного підрозділу до навчально-виховного процесу;
  2. проведення психолого-педагогічного семінару;
  3. брати участь у проведенні батьківських лекторіїв  та батьківських зборів;
  4. забезпечити психолого-педагогічний супровід дітей пільгових категорій, дітей з ускладненою поведінкою та умовами виховання;
  5. здійснювати профорієнтаційну роботу, діагностику потреби у профільному навчанні та визначити попередню зайнятість випускників;
  6. проводити роботу за запитами класних керівників та вчителів-предметників;
  7. здійснювати зв’язок із причетними державними структурами;
  8. сприяти профілактиці негативних явищ в учнівському середовищі.

8.РОБОТА БІБЛІОТЕКИ

Шкільна бібліотека нашого закладу – це світле приміщення, яка має читальну залу, абонемент, книгосховище, обладнана стелажами, книжковими шафами, столами. В бібліотеці є також комп’ютер.

Протягом 2018-2019 навчального року шкільна бібліотека працювала в тісній співпраці з педагогічним колективом НВК. Роботу бібліотеки було спрямовано на популяризацію книг, формування світогляду дітей, реальну допомогу кожному в задоволенні читацьких потреб , інтересів, запитів. Всю роботу бібліотекар Карасюк О.В. проводить згідно річного плану. Для забезпечення читачів літературою необхідною для навчально-виховного процесу постійно вивчаються читацькі потреби. В цьому напрямку проводяться індивідуальні бесіди з учнями школи, батьками вихованців ЗДО для вивчення їх інтересів та інформаційних потреб, бесіди з вчителями, ознайомлення із новою навчальною, методично, художньою літературою шляхом проведення тематичних виставок.

До бібліотеки школи записано 127 учнів ,  педагогічний колектив НВК, батьки деяких вихованців дитячого садка..

Користуються бібліотекою100% учнів, 95 % педагогів та обслуговуючого персоналу.

Протягом  навчальних років  наша шкільна  бібліотека працює над створенням книжкового фонду .

На 20червня2019року фонд бібліотеки складає: загальна кількість- 11388 примірників на суму 112584,76 гривні, фонд підручників –  8521 примірники на суму 103756,33гривнів,

 фонд художньої літератури –2867 примірників на суму 8828,43 гривні.

 За змістом фонд бібліотеки школи є універсальним і представлений різногалузевою літературою: історичною, художньою, природничо-науковою, суспільно-політичною ( в тому числі педагогічною та психологічною), мовознавством та літературознавством, а також значною кількістю довідкової (словники, довідники, енциклопедії та бібліографічні покажчики).

Впроваджується в практику роботи бібліотеки Єдина система централізованого електронного обліку підручників за компʹютерною програмою «Шкільний підручник».

Вся робота в бібліотеці ведеться відповідно до «Інструкції про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації».

Для забезпечення кращого збереження наявної навчальної та художньої літератури колектив закладу бере участь у шкільній акції «Живи, книго», а саме: систематично проводяться рейди-перевірки стану підручників, бібліотечні уроки, розробляються памʹятки та рекомендації по ремонту книг, правила поводження з книгою, під час канікул працює «Книжкова лікарня».

.

Було оформлено книжкові виставки до знаменних дат року:

 До Міжнародного Дня миру;

 До дня визволення України від фашистських загарбників;

 До дня української писемності та мови;

 До дня пам’яті жертв голодомору;

 До всесвітнього дня боротьби зі СНІДом;

 До дня соборності України;

 До дня пам’яті жертв Голокосту;

 До Дня пам’яті героїв Крут;

 До річниці перемоги у Другій Світовій війні;

 До 100-річчя школи;;

 До річниці небесної сотні;

 До дня партизанської слави;

 До 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського  -українського  педагога,письменника, вченого, громадського діяча.

До 205 річниці від дня народження Т. Г. Шевченка;

Були підготовлені виставки до предметних тижнів:

-тижня правових знань;

- тижня історії;

- тижня англійської мови;

- тижня української мови;

- тижня безпеки життєдіяльності;

-тижня співдружності сімї та школи

Тиждень дитячої книги;

 Проведеномісячник шкільних бібліотек, реалізовувався проект « Дитяче Книгочитання»

Напрямки діяльності бібліотеки

1. Робота з учнями.

2. Уроки культури читання.

3. Бібліографічні огляди.

4. Інформаційні та інші огляди літератури.

5. Доповіді про навички роботи з книгою.

6. Предметні тижні.

7. Підтримка загальношкільних заходів, проекту « Книгочитання» Балтської ОТГ.

8.Бібліотечні уроки.

По закладу забезпеченість підручниками складала 88%. Не вистачало підруч­ників для:

 1кл. (забезпеченість 100 %), 2кл. (94 %), 3кл. (100 %), 4 кл.  (59 %),5,6кл.-(100%) 7кл. -(60 %), 8,-11кл. (100 %) .

Діяльність шкільної бібліотеки у 2018/2019 навчальному році буде спрямована на реалізацію теми «Система роботи шкільної бібліотеки по  бібліотечному обслуговуванню читачів, пропаганда книги».

Відповідно до поставленої теми бібліотека буде проводити роботу по здійсненню бібліотечно-інформаційного та культурно-просвітницького забезпечення навчально-виховного процесу, надаватиме систематичну цілеспрямовану допомогу учням в опануванні знаннями, формуванні світогляду особистості, вихованні в учнів культури читання, бажання розширювати обсяг знань, любові до книги, бережливого ставлення до підручника, художньої, науково-популярної та іншої літератури, комплектуванню книжкових фондів. Поєднуючи різні форми роботи, постійно працюватиме над тим, щоб заохочувати учнів до читання, зацікавити їх книгою, процесом пізнання, стимулювати до використання книг, що є в бібліотеці. Підвищення інформаційної культури педагогів у процесі їх інформаційно-бібліографічного обслуговування є також важливим напрямком роботи бібліотеки. Приділятиметься увага роботі по відродженню національної культури, по вихованню в учнів любові до рідного краю. Для цього в бібліотеці створено постійно діючий куточок під назвою «Люби й вивчай свій рідний край», матеріали якого поповнюються.

Бібліотека сприятиме розвитку в учнів творчої думки, пізнавальних інтересів, творчих здібностей.

Шкільна бібліотека є скарбницею інформації, вона сприяє гармонійному розвитку особистості, розвиває прагнення до пошуку інформації, свідомого осмислення інформаційних джерел.

9. Співпраця з батьками. Виховна робота.

Протягом навчального року виховна робота НВК була спрямована  на підготовку та  проведення заходів до 100-річчя школи.

Виховна діяльність в НВК, як цілісна система складається із діяльності дорослих (адміністративно-педагогічна функція, рада школи, батьківський комітет) та із діяльності учнів.

В 2018-2019 навчальному році виховна робота в закладі  проводилась згідно річного плану виховної роботи, плану роботи м/о класних керівників, вчителів початкових класів та індиві­дуальних виховних планів роботи класних керівників. План основних виховних заходів на І і II семестри складено заступником з ВР Мудрицькою О.П. Усі  плани,затверджені педрадою ,були розміщені на спеціальних стендах для загального ознайомлення. Ці плани охопили всі напрямки виховання: патріотичне, правове, моральне, художньо-естетичне, трудове, фізичне, екологічне, превентивне та включають у себе календарні, традиційні шкільні свята, заходи, конкурси, заходи щодо реалізації Методичних рекомендацій МОН з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2018-2019 навчальному році, Концепції національно-патріотичного виховання молоді, затвердженої спільним наказом Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту.


Учителі та вихователі НВК глибоко усвідомлюють, що соціальна адаптація учнів, розуміння ними своїх прав та свідомого виконання обов’язків у значній мірі залежить від правильно визначених та обраних шляхів реалізації виховного процесу. Тому пріоритетними питаннями у виховній роботі НВК залишається забезпечення всебічного розвитку особистості, сприяння самовихованню й самореалізації, у своїй діяльності керуватися загальнолюдськими цінностями, глибоко розуміти традиції свого народу. 
У зв’язку з цим виховна діяльність школи проводилася у таких напрямках: 
- Робота з соціального захисту учнів; 
- Морально-правове виховання; 
- Робота з профілактики правопорушень, злочинів, бродяжництва серед неповнолітніх; 
- Робота з охорони життя і здоров’я учнів; 
- Громадське виховання; 
- Військово-патріотичне виховання; 
- Родинно-сімейне виховання; 
- Трудове навчання та профорієнтація; 
- Художньо-естетичне виховання; 
- Екологічне виховання; 
- Формування здорового способу життя; 
- Учнівське самоврядування 
Приємно спостерігати, яку насолоду відчувають діти, коли виявляють у собі здібності фантазувати, мислити, творити. Кожна дитина талановита! І завдання школи створити такі умови, щоб кожен учень міг реалізувати свій природній творчий потенціал у будь-якій сфері; музиці, малюванні чи поезії, використовуючи різноманітні форми виховної роботи: тематичні вечори, предметні тижні, зустрічі з видатними людьми, майстер-класи, конкурси, огляди, фестивалі, виставки тощо. Традиційно в школі проводяться свята: 
- свято Першого дзвоника, День знань. День вчителя, Тиждень відкритих дверей для батьків. 
- Конкурси малюнків та плакатів «Мова вулиці», «Вогонь – друг чи ворог?», «Мої права», «Я за здоровий спосіб життя». 
- Конкурс «Школа має талант»

Обов’язковим є щорічне проведення змагань фізкультурно-патріотичне свято «Козацький гарт» до Дня фізкультури і спорту

Учні 1-11 класів нашої школи разом з класними керівниками, вихователями провели флешмоб «Нам потрібне мирне небо…» до Дня миру »

Всі класні керівники у співпраці з вихователями взяли участь у загальношкільному святі «Осінь в гості завітала» та представили чудові композиції осінньої пори.

На виконання листів МОН від 13.08.2014 №1/9-412 та № 317 «Про проведення Уроків мужності», «Про вшанування героїв, які віддали життя за Україну» проведено всіма класними керівниками «Уроки мужності».

Значна увага класними керівниками приділяється питанням правової освіти та виховання учнів. Особливу увагу класні керівники приділяють індивідуальній роботі з учнями . Взяли участь у тижні правових знань.

Класними керівниками були проведені тематичні виховні години присвячені Міжнародному дню прав людини(10грудня).

ІІ семестр н.р. почався з відзначення Дня Соборності України,вшанування пам'яті героїв Крут ,воїнів-інтернаціоналістів афганської війни. Підготували педагог-організатор разом з бібліотекарем та учнями 1-11 класів « Ти вічний біль-Афганістан..» «А сотня вже взлетіла в небеса...»

В НВК проходили місячники: «Молодь за здоровий спосіб життя», «Увага! Діти на дорозі», тиждень української писемності та мови, тиждень тиждень права. Також в межах місячників проводилися тематичні тижні, на яких класні керівники проводили різноманітні заходи, конкурси, лекції, бесіди виготовляли стінгазети, (тиждень анг.мови, тиждень сприяння здоровому способу життя та безпеки життєдіяльності, тиждень знань з безпеки життєдіяльності та дорожнього руху , тиждень правових знань ).

Колектив школи цілеспрямовано проводив роботу щодо охорони прав дитини. Педагогічні працівники приділяли увагу вихованню правової культури учнів. Вже традиційними стали декади права у школі, під час яких відбувалися зустрічі з працівниками ювенальної поліції  Балтського ВП ГУНП,Подільського підрозділу Балтськго бюро безкоштовної правової допомоги, індивідуальні профілактичні бесіди з учнями щодо правової поведінки користування соціальними мережами, відвідування школи, попередження злочинів та правопорушень.

- Конкурс-виставка «Замість ялинки – новорічна композиція», «Наш пошук і творчість тобі, Україно», пасхальна композиція «Воскресни, писанко!» 
- Акція «Посади дерево» 34 (саджанці). 
- Конкурс «Патріотичної пісні»
Активісти школи гідно захищали честь НВКу міських конкурсах: 
І,ІІ, ІІІ місця у різних номінаціяху міському  конкурсі «Щедрість рідної землі» 
- Міський збір-змагання юних рятувальників-пожежників команда « Спалах» - посіли ІІІмісце
- Участь у  військово-патріотичній грі «СОКІЛ» ( « ДЖУРА»)
Слід відмітити що вихованці дошкільного закладу у продовж року брали активну участь у міських заходах, а саме: 
- у міському  фестивалі дитячої творчості « Перлинки рідного краю»; ; 
- у малих Олімпійських іграх присвячених тижню фізкультури та спорту 

У пришкільному таборі «Веселка»вихованці мандрували цікавими містами рідного краю: екскурсії до дельфінарію М. Одеси, до біопарку, до дендропарку «Софіїївка» м. Умані та на видовищне дійство Уманських фонтанів, здійснювалипоїздку в кінотеатр, фестиваль дитячої творчості с. Березівки, до друзів табору Немирівської ЗОШ. Учні полюбляють проводити дозвілля на природі. Разом з гостями Саражинської ЗОШ, БендзарівськоїЗОШ, Немирівської ЗОШ  провели цікаві естафети, квести, інсценування казок та мультфільмів.

Ми завжди прагнемо, щоб діти відчули: кожний з них має цінність, ним пишаються та поважають. Треба знати своїх спортсменів, художників, музикантів. Для цього влаштовуються виставки дитячих робіт, залучаємо їх до участі у творчих звітах НВК, проводимо нетрадиційні свята 1 дзвоника у формі квесту, Останнього -у формі Зоряний олімп. Діє стенд «Разом до перемоги»», де висвітлюються всі досягнення учасників освітнього процесу НВК. 
Цьому сприяє активна робота гуртків, які працюють на території школи: 
Спортивного напрямку, керівник Бондар М.А., хореографічний, керівник Зубарєва А.С. 
Способом організації життя учнівського колективу є учнівське врядування. 
Цього року у НВК створено учнівський парламент , що діє на добровільних засадах, до складу якого входять учні 5-11 класів .За допомогою таємного голосування, соціальних мереж було проведено вибори президента школи, де кожен учень міг віддати свій голос за обраного кандидата. Із суттєвою перевагою голосів переміг учень 11  класу Мадоян Гагік 
Учнівський парламент складається з 5-ти секторів кожен з яких очолює голова. 
• Навчальний сектор – Карлова Ганна (учениця11 класу) 
• Культури і дозвілля – Герман Інна (учениця 9 класу) 
• Спортивний сектор – Казюк Ігор (учень 10класу) 
• Інформаційний сектор – Кулик Даря (учениця 9 класу) 
• Дисципліни і порядку – КоролАртем (учень8 класу) 
День самоврядування, як найяскравіша подія учнівського життя, відбувся 26 жовтня 2018 року. Учні заміняли усіх посадових осіб та більшість уроків, що були за розкладом того дня. 
Членами учнівського самоврядування систематично перевірявся санітарний стан у класах, проводився моніторинг поведінки учнів. Згідно плану, проводилися рейди «Запізнення». 
Важливим засобом розвитку учнівського самоврядування, колективної творчої діяльності є організація дозвілля школярів - заходи, які учні школи організовують, готуються та проводять самі. Участь і підготовці сценаріїв та виступів у шкільних заходах дала можливість старшокласникам реалізувати себе,сприймати навколишній світ, проявити свої творчі акторські та вокальні здібності. 
Напрямком роботи учнівського самоврядування є: 
- волонтерська робота (виготовлення сувенірів бійцям АТО, збір коштів для хворих дітей «Серце до серця», Акція «Милосердя», організована всесвітньою організацією Червоного Хреста, привітання ветеранів з Днем Перемоги, вчителів-пенсіонерів). 
- Традиційне проведення ярмарки – продажу виробів, зроблених своїми руками «Дари осені».. 
- Збір макулатури. 
- допомога у проведенні рейду «Урок» у мікрорайоні. 
- проведення акції «Подаруй радість дітям»(збір канцтоварів для онкохворих дітей до свята Св.Миколая)

-участь колективу НВК у спартакіаді ЗЗСО серед колективів профспілки Балтської ОТГ (І місце –настільний теніс;І місце – шахмати;ІІІ місце – настільний теніс).

10.УЧАСТЬ У ПРОЕКтах

Запровадження проекту «Школа партнерства»

Учні – батьки – вчителі

Проект

«Зелена школа. Арніка»

Проект «Батарейка »

(збір використаних батарейок)

Загальноміських:»Обмін вчителями», «обмін учнями», «один день з міським головою», «Збереження зелених насаджень», «Челендж екологічного проекту», «Профорієнтація», «Обмін учнями в межах таборів», «75-річчя визволення України».

11.Державно-громадське управління 
Відповідно до Положення про загальноосвітню школу, Статуту НВК, педагогічна і батьківська громадськість брала активну участь в управлінні закладом. Найважливіші питання напрямків розвитку, планування її роботи виносяться на розгляд педагогічної ради, батьківського комітету, вирішуються всі поточні питання життя НВК й роботи. На рівні кожного класу створені та діють батьківські комітети, що беруть найактивнішу участь в організації повсякденної роботи та навчально-виховного процесу. Організація ефективної роботи неможлива без дієвого постійного зворотного зв’язку з батьками. Адміністрація НВК, вчителі з увагою ставляться до всіх пропозицій і зауважень з боку батьків. Налагоджена робота з батьківською громадськістю: 
• працює батьківський комітет закладу; 
• за безпосередньою участю батьківських активів у класах проводяться масові заходи; 
• періодично проводяться засідання батьківського лекторію; 
• упродовж навчального року проводяться батьківські збори із запрошенням учителів-предметників, що свідчить про налагоджену спільну роботу педагогічного колективу з батьками учнів. 
За 2018-2019 наявчальний рік до директора закладу було 1 письмове зверненн. На яке було відповідне реагування та надана відповідна відповідь.

12.Соціальна робота в громаді

. Реалізація громадського проекту  «Шкільне подвір'я-2017»

2. Патронаж ветеранів педагогічної праці: вітання з днем народження та днем працівника освіти, допомога по господарству

3. Участь у шкільній дитячій спортивній лізі з міні – футболу та тенісу,

 лізі по міні – футболу та тенісу, волейболу, шашок.

4.Участь у фестевалі « Перлинки рідного краю» ЗДО

5.Участь в Малих олімпійських іграх

6. Участь у святкуванні дня міста, дня села.

7.Відзначення 100 річчя утворення школи.

8 Спартакіада старостатів ОТГ

      

13. Стан охорони праці та безпеки життєдіяльності
Робота з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, профілактики травматизму дітей у побуті та під час навчально-виховного процесу визначається у діяльності педагогічного колективу як одна із пріоритетних і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій навчально-виховного процесу, інших численних нормативних актів, які регламентують роботу школи з цих питань. Стан цієї роботи знаходиться під постійним контролем адміністраціїії. Наказом по НВК призначається відповідальний за організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у закладі, створено службу з охорони праці, сплановані заходи. 
Адміністрацією закладу в період 2018-2019 навчального року були призначені комісії з контролю за безпечною експлуатацією приміщень та будівлі, а також роботи електричних пристроїв електроприладів в їдальні, персональної та оргтехніки. 
Згідно зі статтею 17 Закону України «Про охорону праці» та статтею 169 Кодексу Законів про Працю усі працівники закладу проходять попередній і періодичний медичний огляд. 
З метою організації розробки комплексного плану в закладі видаються накази адміністрації, якими призначається відповідальна особа з охорони праці, пожарної безпеки та електрогосподарства. 
На початку навчального року, напередодні канікул та святкових днів, проводяться інструктажі з безпеки життєдіяльності серед учнів, відпрацьована програма вступного інструктажу. Регулярно відбуваються цільові інструктажі з учнями/вихованцями перед екскурсіями, походами, спортивними змаганнями, чергуванням по закладу. У школі в наявності необхідні журнали з реєстрації всіх видів інструктажів з питань охорони праці. Кожна класна кімната, кабінет, спортзал має необхідний перелік документації з питань безпеки життєдіяльності. Також у приміщеннях школи та садочка розміщено стенди та інформаційні панелі, на яких розміщено матеріали з безпечної поведінки. 
Будівля закладу забезпечена первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, пожежним інвентарем. Усі вогнегасники перезаряджені, пройшли технічне обслуговування на що маються акти, та розміщені у легкодоступних місцях, які унеможливлюють їх пошкодження. 
На всіх поверхах розміщено плани евакуації у разі небезпеки чи аварії. Один раз на рік, проводяться тренування евакуації під час проведення Дня цивільного захисту. 
Згідно санітарних, пожежних норм і правил, закладом отримані Паспорти готовності школи та садочку до нового навчального року, 
Питання охорони праці та попередження травматизму обговорювалися на нарадах при директорові, За навчальний рік учні школи мали травми, з них під час навчального процесу - о(відповідно складено 0 актів травматизму), 3 випадки - вдома (невиробничого характеру, тобто поза школою). Працівники НВК – 2 випадки –травми невиробничого характеру. 
У порівнянні з минулими навчальними роками трам побільшало. 

.Вивчаючи стан травматизму серед учнів, можна відмітити, що в навчальному закладі здійснюється належна робота щодо попередження нещасних випадків, створення безпечних умов навчання. В НВК розроблено низку заходів щодо попередження травматизму учнів, проводиться відповідна робота з учителями. Причини виникнення травм з’ясовуються та аналізуються. Всі травмування реєструються у Журналі обліку травматизму


14. Організація харчування учнів у навчальному закладі:

Важливим аспектом збереження здоров'я учнів є створення умов для раціонального харчування дітей протягом перебування у НВК. Організація харчування учнів закладу регламентується законами України «Про освіту» (ст. 25), «Про загальну середню освіту» (ст.22), «Про охорону дитинства» (ст. 5), Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», іншими нормативними документами. Згідно з вищезазначеними документами, учні 1-11 класів забезпечуються одноразовим харчуванням (99учнів )

Організація харчування дітей дошкільної групи в НВК здійснюється згідно Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затвердженої Наказом Міністерства освіти і науки України, МОЗ України17.04.06 №298/227. На початку навчального року сестрою медичною разом з кухарем було складено і затверджено в ДПСН перспективне двотижневе меню, відповідно за яким розробляється щоденне меню.

З метою чіткої організації режиму дня, який відповідає віковим нормам учнів, збереження здоров’я й попередження харчових та інфекційних захворювань, у школі організовано одноразове харчування учнів 1-11х класів. Робітники їдальні намагаються створити домашню затишну атмосферу під час своїх смачних обідів. Завдяки режимному калорійному харчуванню діти набирають нових сил та здоров’я.

57 вихованців НВК харчувалися безкоштовно протягом 2018/19 н.р. та 47 учнів із 1-11 класів охоплені гарячим харчуванням за власний кошт.

Вартість харчування на протязі навчального року становила 10.98.

Суворо виконуються всі необхідні умови санітарного контролю за термінами й умовами зберігання та реалізації продуктів, дотримується питний режим завдяки забезпеченню закладу бутильованою питною водою .

Всі продукти харчування завозяться централізовано і супроводжуються відповідними документами.

Учні перебувають у їдальні в супроводі чергових учителів.

Ретельно слідкується за санітарним станом приміщень їдальні, різноманітністю страв, дотриманням циклічного меню, виконують усі вимоги санітарно – епідеміологічної служби. Меню вивішено на видному місці в обідній залі, у ньому зазначено найменування страв, вихід продуктів, їх ціна. Випадків порушень термінів реалізації продуктів не було. Усе обладнання харчоблоку знаходиться в робочому стані. Усі ємності й інвентар промарковані. Санітарний режим на харчоблоці не порушується.

Класні керівники систематично пояснюють батькам важливість гарячого харчування для збереження здоров’я дитини. Скарг на роботу їдальні та її працівників не поступало. На даний час харчоблок необхідними інвентарем забезпечений частково, необхідно придбати посуд для роздачі І, ІІ, ІІІ страв. Стан харчоблоку задовільний. Роботу їдальні можна вважти задовільною.

15. Фінансово-господарська діяльність.

На посаді директора НВК я працюю з 2017 року. З того часу разом з колективом продовжуємо працювати над удосконаленням матеріально-технічної бази, підтриманню її у робочому стані.

Протягом 2018-2019 н.р. було проведено ряд заходів з покращення матеріальної бази нашого НВК та здійснення поточного ремонту,а саме:

·

Фінансування потреб школи проводиться централізованою бухгалтерією відділу освіти.

 Адміністрацією НВК приділяється достатньо уваги естетичному вигляду навчального закладу.

Інформація щодо фінансової діяльності закладу розміщена на сайті НВК ---------------------

У закладі створені умови для роботи і навчання. У цьому році заплановано закупка парт та стільців до кабінету хімії та біології, виготовлення та монтаж накриття біля садочку на загальну суму 100 тисяч грн., заміна котла на твердому опаленні.

16.Управлінська діяльність.

Управління школою здійснюється згідно річного плану роботи школи, плану внутрішкільного контролю та календарних планів вчителів-предметників і планів виховної роботи класних керівників.

У закладі освіти в наявності усі нормативно-правові документи, що регламентують діяльність загальноосвітнього навчального закладу. З підключенням школи до мережі Інтернет є можливим користуватися матеріалами сайтів Міністерства освіти і науки,молоді та спорту України, відділу освіти,, сайтами обласних інститутів післядипломної освіти, інших закладів освіти, що дає можливість оперативно й мобільно користуватися достовірною інформацією вчителям і адміністрації НВК, вчасно знайомитися з новими документами та, навіть, їх проектами.Але,нажаль, потужність серверу низька до 10 Мб. Створено сайт НВК « Білинська ЗОШ…» завдяки чому є змога діяти згідно Закону про доступ до публічної інформації. А також вести просвітницьку роботу та всеобуч з батьками та учнями нашого закладу.

Працюють програми «Курс школа» та «КУРС ДНЗ»

Постійний контроль за якістю організації освітнього процесу здійснює заступник директора з НВР Калмацуй О.Б. та ЗВР Мудрицька О.П.

Контроль адміністрації дозволяє тримати в полі зору управління найважливіші питання школи, своєчасно реагувати на відхилення від норми та на негативні явища, знаходити невикористані резерви, підтримувати оптимально трудову атмосферу в колективі.

Враховуючи сучасні вимоги, стиль керівництва школою більш близький до демократичного, так як більшість рішень приймаються на основі врахування думки колективу й інтересів справи, дуже хочеться створити такий мікроклімат, коли успіхи кожного сприймаються позитивно, ініціатива й самостійність підтримується, повноваження делегуються. Директор школи у роботі з працівниками дотримується партнерського стилю керівництва. Проблеми обговорюються й виробляються різні варіанти рішення, з них обирається найбільш оптимальний, затверджується і в подальшому здійснюється. Основними формами спілкування є наради, індивідуальні бесіди, інформування. Контроль здійснюється не заради пошуку винних, а заради позитивного кінцевого результату. Переважають такі методи керівництва як порада, особистий приклад, похвала; ставлення до людей - шанобливе, вимогливість поєднується із справедливістю, спілкування ввічливе, поважливе, рідко з наказом.

У зв'язку з цим я надаю колегам більше самостійності, звісно відповідної їхній кваліфікації і характеру роботи, створюю необхідні умови для самореалізації. У кожному зі своїх підлеглих бачу, насамперед, особистість у всьому розмаїтті її людських якостей і властивостей. Таких якостей у роботі вимагаю не тільки від себе, а й від своїх колег.

Висновки

Я беру на себе сміливість стверджувати , що в освітньому закладі створені умови для учнів, які бажають вчитись, які мають мотивацію до навчання. Рівень знань учнів та бажання вчитися останнім часом знизились, особливо це стосується 6, 7 та 8 класів.

Якщо з навчальним процесом все у задовільному стані, то у вихованні дітей є серйозні недоліки як з боку батьків, так і вчителів. Турбує те, що деякі учні дратівливі, вживають ненормативну лексику та здебільшого не вміють дати поваги батькам, вчителям, друзям, дорослим.Не цінують природні та людські надбання. Існує також проблема щодо використання мобільних телефонів під час освітнього процесу учнями .

Дирекція НВК вважає, що головні проблемами, які необхідно вирішити в майбутньому це :

1. Виховання в учнів патріотизму,поваги, доброти , етичного ставлення до сім’ї, родини, людей.

2. Застосування новітніх педагогічних технологій;

3. Залучати дітей девіантної поведінки до роботи школи в системі самоврядування;

4. Модернізувати матеріальну базу школи.

5. Забезпечити соціальний захист учасників освітнього процесу, дотримання правил безпеки життєдіяльності, охорони здоров’я і життя дітей та підлітків, педагогічних працівників,

6. Підвищення якості навчальних досягнень учнів.

7. Посилити роботу учнівського самоврядування.

Матеріальне забезпечення:

· Облаштування класної кімнати для першого класу НУШ.

· Забезпечення закладу засобами ІКТ

• Поповнення класних кімнат шкільними меблями.

.Заміна матрасів у ІІрізновіковій групі;

Придбання комплекту посуду для харчування учнів

• Побудова спортзалу.

В цих напрямках ми маємо деякі напрацювання і над цими проблемами будемо працювати в 2019-2020 н.р.

В майбутньому я бачу НВК добре згуртованим учительським та учнівським колективом, де влада, батьківська громадськість добре розуміє життя і проблеми школи.

Сподіваємося, шановні батьки, вчителі, жителі села продуктивно співпрацювати у вирішенні всіх проблем для створення нового позитивного освітнього простору.

На закінчення хочеться подякувати всьому колективу НВК за спільну працю у досягннні результатів сьогоднішнього звіту.

Побажати колегам душевної наснаги, терпіння, впевненості у власних силах, любові до професії та успішних звершень творчих планів і задумів. Спасибі всім батькам та громадськості села за співпрацю та порозуміння.

І на завершення хочу зачитати вислів В.Сухомлинського:

«Школа - це тонкий і чутливий музичний інструмент, який творить мелодію людської гармонії, що впливає на думку кожного вихованця, але творить тоді, коли інструмент добре настроєний»

Тож будемо разом творити мелодію душі на добре настроєному інстументі, забезпечуючи міцні знання , креативність, критичне мислення кожному вихованцю..

Comments:
Only authorized users can leave comments.